О ГРАДУ

КО СУ ГРИТЕРИ/KE?

 

Ниш, град на реци Нишави, са око 300 000 становника представља изузетно важно регионално, административно, културно, привредно, пословно и универзитетско средиште југоисточне Србије.

 

Смештен је у Нишкој котлини уз ушће Нишаве у Јужну Мораву, на просечној надморској висини од 192 м и простире се на површини од око 600 км2. Окружен је величанственим планинским масивима: Сувом планином, Сврљишким планинама и планином Селичевицом.

 

Због специфичног географског положаја, кроз историју је познат као ''капија истока и запада''. Зато је одувек био мета војних освајача, који су остављали бројне трагове у историјским споменицима.

 

И данас је Ниш значајна европска раскрсница, на којој се путни правац Е-75, који долази из Мађарске, рачва у два правца: ка југу, према Македонији и Грчкој (Е-80) и ка западу, долином Нишаве, према Бугарској, Турској и даље ка Блиском истоку. Путни правац ка Бугарској био је и остао један од најважнијих путних праваца на Балкану и датира још из периода римске и византијске владавине, када је назван ''Via militaris''.  У средњем веку је био познат као ''Цариградски друм''. Ниш, некада познат на Балкану као ''град телевизора'', данас је град у поновном привредном успону са бројним туристичким потенцијалима, а може да пружи много, од споменика бурне историје, природе која пружа мир и бројне могућности за екстремне спортове, преко лепе архитектуре и забаве на многим фестивалима. Увек ће вас дочекати пријатни и расположени домаћини који ће бити спремни да оставе све и поведу вас у прави ''нишки'' провод.


Copyright ©  2020  Greeters Nis  |  TON  |  Design